EKG2 to multikomunikator na systemy linuxowe. Podstawową cechą charakterystyczną jest to że działa wyłącznie w trybie... tekstowym.
[align=center]Główne okno programu[/align]
Wymagania programu: Komputer...
Program można zainstalować z repozytoriów lub skompilować samemu. Instrukcja na stronie projektu EKG2.ORG.
Program obsługuje takie sieci jak: Tlen, jabber, IRC, Gadu-Gadu.
Instalacja tak abyśmy byli ciągle dostępni
Wymaga to komputera który jest ciągle włączony, ekg2 i pakietu screen.
Po instalacji ekg2 i screena, uruchamiamy ekg za pomocą polecenia
Od tego momentu po naciśnięciu ctrl+alt+d komunikator wyłączy się, ale będziemy dostępni i wiadomości będą do nas dochodzić. O wiele bardziej polecam rozwiązanie które stosuje ja. Zakupiłem tanie konto na mydevil.net i na nim odpalam ekg. Mogę wyłączać komunikator, a mimo to jestem dostępny bo wszystko wisi na zdalnej maszynie do której się podłączam.
Dodawanie konta
Po odpaleniu ekg dajemy
gdzie 111111 to nasze gg. Po tym
Ekg powinno automatycznie pobrać listę kontaktów.
[align=center]Główne okno programu[/align]
Wymagania programu: Komputer...
Program można zainstalować z repozytoriów lub skompilować samemu. Instrukcja na stronie projektu EKG2.ORG.
Program obsługuje takie sieci jak: Tlen, jabber, IRC, Gadu-Gadu.
Instalacja tak abyśmy byli ciągle dostępni
Wymaga to komputera który jest ciągle włączony, ekg2 i pakietu screen.
Po instalacji ekg2 i screena, uruchamiamy ekg za pomocą polecenia
Kod: Zaznacz cały
screen ekg2Od tego momentu po naciśnięciu ctrl+alt+d komunikator wyłączy się, ale będziemy dostępni i wiadomości będą do nas dochodzić. O wiele bardziej polecam rozwiązanie które stosuje ja. Zakupiłem tanie konto na mydevil.net i na nim odpalam ekg. Mogę wyłączać komunikator, a mimo to jestem dostępny bo wszystko wisi na zdalnej maszynie do której się podłączam.
Dodawanie konta
Po odpaleniu ekg dajemy
session -a gg:111111gdzie 111111 to nasze gg. Po tym
po czym session password nasze_hasloKod: Zaznacz cały
orazsaveKod: Zaznacz cały
connectEkg powinno automatycznie pobrać listę kontaktów.