puszek napisał(a):oglądałem walkę, dla mnie to nie jest sport, zwykłe mordobicie.
generalnie jestem mega fanem Jędrzejczyk, jeżdżę na Okęcie po autograf po walkach itd ale postaram Ci się podać kilka obiektywnych argumentów dlaczego moim zdaniem jest to jak najbardziej sport.
To jest o wiele mniej inwazyjny sport niż chociażby boks który jest konkurencją olimpijską. Małe rękawice nie powodują takiego spustoszenia w mózgu, jeśli dostaniesz czysty cios z rękawic do MMA to jest zazwyczaj czyste KO, które wbrew pozorom nie niszczy tak jak obijanie głowy dużymi rękawicami przez 12 rund. Może i rozcięcia czy obicia nie są dobrą reklamą, ale one znikają po miesiącu od walki i nie ma po nich śladu, w wypadku boksu wystarczy popatrzeć na Gołote, Tysona czy nawet Aliego którzy mają problemy z mówieniem.
Przygotowania do walk to już w ogóle temat dla mnie abstrakcyjny gdy patrze np. na piłkę nożna, gdzie na porządku dziennym są imprezy na tydzień przed mistrzostwami, gdzie w MMA w ogóle nie ma na takie rzeczy miejsca z uwagi na wymóg utrzymywania limitu wagowego, ścisłe diety itp.
Ta walka faktycznie nie była najlepszą reklamą ale takie są uroki tego sportu, dla mnie mówienie że to nie sport, bo ta dyscyplina po prostu wymusza bardzo sportowy tryb życia, zresztą wystarczy popatrzeć na sylwetki zawodników.