#12665 przez luk.
Śr, 10 mar 2010, 14:42
Obrazek
HSTV nabija ludzi w butelkę - mówi Łukasz 'Sensi' Wiśniewski, były pracownik tej stacji. Z jedną z najważniejszych osób esportowej branży telewizyjnej rozmawiamy o byłej i obecnej sytuacji w HSTV i nowych esportowych projektach zapowiedzianych na ten rok.

Pamiętasz, kiedy udzielałeś ostatniego wywiadu?

Gdzieś jesienią chyba. Ale dokładnie to nie bardzo. Było to w programie w LookrTV i wylądowałem tam razem z Mavem.

No właśnie. Ostatni na poczytnym serwisie, do którego ja się dokopałem był półtora roku temu. Później słuch o jednej z czołowych postaci HSTV zaginął. Na pewien okres wycofałeś się nawet z esportowego życia. Powody tej decyzji?
Rzeczywiście, trochę czasu minęło. Powodów było kilka, ale chyba najważniejszym było zmęczenie. Po blisko roku bardzo wytężonej pracy po prostu miałem dość wszystkiego. Kiedy zakończyliśmy pracę nad Fabryką Gwiazd stwierdziłem, że potrzebuję odpoczynku i czasu na uporządkowanie sobie życia, którego w tamtym okresie praktycznie nie miałem poza studiem na Kabatach.

Wspomniałeś Fabrykę Gwiazd, więc może zapytam o to od razu. Mało kto wie, że HSTV pomagało w realizacji tego programu. Możesz przybliżyć czytelnikom ten temat?

Fabryka Gwiazd, pomijając to, że jako projekt telewizyjny była spektakularną porażką, to była największym wyzwaniem w historii HSTV. Duch wraz z paroma programistami napisał od podstaw oficjalną stronę programu, a ja wraz z naszymi operatorami byłem odpowiedzialny za zapełnianie strony treścią, od tekstów po materiały video. Cały projekt zabrał nam mniej więcej 6 miesięcy z życia i dał nam nieźle w dupę. W przeciwieństwie jednak do projektu telewizyjnego strona okazała się wielkim sukcesem i stała się najlepszą stroną internetową w historii programów Polsatu. Robiliśmy masę materiałów backstagowych i pokazywaliśmy rzeczy, których nie można było zobaczyć nigdzie indziej. Bardzo dużo się wtedy nauczyliśmy i pomimo, że tamten okres dał mi niesamowicie w kość, to była to świetna sprawa.

HSTV rzuciło się na głęboką wodę realizując ten projekt. Jak współpracę z telewizją dedykowaną sportom elektronicznym oceniał sam Polsat? Polsat miał to akurat głęboko gdzieś. Ich nie obchodziło co my robimy, ani kim my jesteśmy. Dla nich ważne było żeby było to tańsze, lepsze i szybsze od innych. I tutaj pasowaliśmy idealnie, bo mimo wielokrotnych prób podkopania nas przez konkurencję nikomu się nie udało.

Jakie firmy próbowały was wygryźć ze współpracy?
Z tego co dziś pamiętam to była to firma Redefine, która bardzo chciała wskoczyć na nasze miejsce. Firma ta zresztą należy do prezesa Solorza, a czytelnikom może być znana jak twórca niesławnej Ipli. Ostatecznie i tak zostaliśmy zmuszeni do używania Ipli na stronie, co myślę zmniejszyło oglądalność materiałów o jakieś 75%, ale poza tym nie udało im się nigdy nam bardziej zaszkodzić, mimo wielu prób. Skrzętnie notowali i donosili "górze" o każdym naszym najmniejszym potknięciu. Niestety w biznesie nie ma sentymentów.

Fabryka Gwiazd odciągnęła HSTV od esportu na długi czas, ale z tego co mówisz, było warto. Załoga telewizji zdobyła spore doświadczenie. Ciebie jednak w HS już nie ma - dlaczego?
Jak mówiłem, był to dla mnie niezwykle ciężki okres. Poza niesamowicie absorbującą FG, głównie w pierwszych miesiącach kiedy jeszcze nie miałem wszystkiego dobrze ogarniętego i wiele standardów dopiero wypracowywaliśmy, miałem jeszcze na głowie bardzo duży kawałek HSTV, które wbrew pozorom wtedy nie spało. Tygodniowo wypuszczaliśmy kilka odcinków programów stałych, dziennie były co najmniej 2 relacje z meczów, a czasem i więcej. Do moich obowiązków, poza prowadzeniem swoich relacji i programów dochodziło jeszcze układanie ramówki, pilnowanie aby wszystko było OK z programami stałymi i ewentualne poprawianie błędów w nich, wymyślanie nowych programów, no i rzeczy na pierwszy rzut oka mniej ważne, przykładowo utrzymanie morale ekipy prezenterów, która w tamtym okresie była uważana za drugorzędną.

Do tego dochodziły także esportowe LANy, na których też miałem sporo obowiązków, zaczynając od przygotowywania scenariusza relacji oraz koordynacji jej prawidłowego przebiegu parę razy, no i oczywiście komentowanie i robienie tam wywiadów. Sporadycznie miałem też na głowie ASUSa, rzadziej w Warszawie, częściej na LANach, ale zdarzało się. W tle do tego jeszcze gdzieś chciałem spróbować wrócić na studia, ale niestety strasznie w tej próbie poległem. Nie byłem oczywiście jedyny z taką ilością obowiązków. Często więc dochodziło do kłótni i spięć, stara atmosfera HS się gdzieś zagubiła. Wszystko się nawarstwiło i podjąłem decyzję, że coś się musi zmienić.

Jak oceniasz to co się dzieje w HS teraz, po Twoim odejściu. Duch od czasu do czasu przebąkuje o rewolucyjnych zmianach itd. Wiesz co takiego zmieni się niedługo w HSTV?
Wiele się nie dzieje, nie dajmy się tutaj zwieść zabiegom HSTV, które wmawia jak to cudownie nie jest. Bezpośrednio po moim odejściu stacja chyba na blisko rok umarła. Teraz jest trochę lepiej, ale to i tak jest nic porównując do tego co się działo w latach świetności. Programów stałych praktycznie nie ma - jest jeden, który powstał za moich czasów i program Cyca i to wszystko. Nazywanie pozostałych pozycji ze stałej ramówki przez grzeczność nie skomentuje. Relacji też jest bardzo mało, a jak są to w jakieś niszowe gry, o których nikt wcześniej nie słyszał. Po pierwszej relacji zresztą i tak każdy o nich zapomina. Odbija się więc strasznie brak prezenterów. Teraz wrócił tam Adrian, co mnie przyznam zaskoczyło, bo był ostatnią osobą którą bym typował do powrotu. Ale sam tam nic nie zdziała i pomimo, że bardzo się stara to jest to niestety skazane na niepowodzenie. Rewolucji nie ma i nie będzie, nowa strona nikogo z krzesła nie zrzuciła.

Teraz jeszcze HSTV wymyśliło usługę Premium, którą wyciągają od dzieciaków kasę. Dzieciaków, bo główny target HSTV to młode osoby w wieku 15-19 lat. Za Premium dzieciaki nie dostają tak naprawdę nic, może kiedyś coś tam się ciekawego pojawi, tak samo jak będzie można coś dostać za magicznie zebrane punkty. Pytanie tylko kiedy? Stronę robiono chyba 3 lata. To ile zajmie zrealizowanie pomysłu na wykorzystanie funkcji, o których mówią?

To co mówię to jednak rzeczy, które widzę z poziomu widza i to niezbyt uważnego, bo nie śledzę wydarzeń i zmian jak parę lat temu ze względu na brak czasu. Nie odwiedzam też studia i nie wiem nad czym ekipa pracuje. Wiem dobrze, że to co widać na stronie i przed kamerami to jest zaledwie ułamek roboty, a w tle pewnie jest też sporo pracy, która pozwala na utrzymanie projektu na wodzie. Nie zmienia to jednak faktu, że widza nie można traktować jak idioty i mówić mu jak jest wspaniale i jakich to rewolucji nie ma. Łatwo się gada i obiecuje kiedy konkurencja śpi i nikt nie pogania, na wszystko jest czas.

Wyciąganie kasy, czy jednak próba zarabiania chociaż groszowych kwot? Ciągle wszyscy mówimy, że na esporcie nie da się zarabiać, więc może bonusowe, płatne usługi to jakiś pomysł?

Niech zarabiają, ale niech oferują w zamian coś konkretnego. Jeżeli nie ma nic w zamian to niech to będzie jasno nazwane dotacją, a nie "kupowaniem" usługi. Inaczej jest to zwyczajne nabijanie ludzi w butelkę. A tego już nie pochwalam.

Zostawmy HS. W opinii wielu osób 2010 rok może być przełomowy dla esportu, ponoć planowanych jest kilka ciekawych projektów. Nie tak dawno media esportowe rozpisywały się o Guns Are Drawn i dotowanej z Unii Europejskiej lidze AllPlay, ostatnio światło dzienne ujrzał projekt All Games League. Myślisz, że faktycznie ten rok będzie dobry?

Gorzej niż w 2009 chyba być nie może. Wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście ten rok może być dla polskiego esportu bardzo udany. Z tego co wymieniłeś najbardziej czekam chyba na to czym będzie All Games League. Darzę sporą sympatią ludzi z Beholdera, byłem na kilku LANach które robili i przyznam, że były to jedne z najlepszych imprez esportowych jakie miałem przyjemność widzieć. Cieszę się, że w końcu zrobią coś swojego i czekam na pozytywne zaskoczenie. GAD mnie nie porywa, bo jest bardziej kierowany do graczy i to jeszcze CSa, a AllPlay to nawet średnio kojarzę. Zrobiono wielkie halo o dotację, która tak naprawdę wcale nie jest wielce imponująca. Potem słuch o nich zaginął, zobaczymy. Rok się w sumie dopiero zaczął, wiele projektów jeszcze nie zostało ogłoszonych. Plotki o ESWC czy Kode5, jakieś ciekawostki pojawiają się również o polskim WCG, możliwe, że do Polski zawita jeszcze parę innych znanych serii turniejowych, a nie zapominajmy też o polskich LANach. Nam zostaje tylko czekać i trzymać kciuki.

Skonfrontujmy naszą wiedzę na temat WCG bo to w tej chwili najważniejszy polski turniej. Też słyszałeś plotki, jakoby organizacja imprezy miałaby przejść z rąk Przemysława Moraczewskiego na rzecz Cybersportu?

Słyszałem i to nawet z kilku źródeł, a nawet zaskoczony byłem, że news na eSpmanii pojawił się tak późno. Nie wiem jednak na ile to prawda, bo słyszałem też, że Samsung był zadowolony z ostatniej edycji WCG i nie mieli większych zastrzeżeń. Ale słyszałem też wersję, gdzie to Cybersport miał być wynajęty jako podwykonawca przez pana Moraczewskiego. Ale to wszystko palcem na wodzie pisane, dowiemy się pewnie wszystkiego jak zwykle oficjalnie w czerwcu.

Myślisz, że jest to realne? Moraczewski był wielokrotnie krytykowany za organizację poprzednich edycji. Dwa lata temu mieliśmy aferę z rozdaniem nagród i kosztami podróży do Niemiec wziętymi z kosmosu, po światowym finale w 2009 roku poważne oskarżenia wysunął Terror.

Ciężko powiedzieć. Kontrowersje wokół WCG zawsze były i każdego roku zdarzało się coś co podnosiło graczom ciśnienie. W tym roku było akurat całkiem nieźle i gdyby licencja miała przejść w inne ręce to raczej by był to rok 2008 niż teraz. Nie miały te "afery" jednak nigdy ostatecznie wpływu na decyzję Samsunga i pan Moraczewski dalej organizował WCG. Czemu teraz miałoby nagle być inaczej? Przypadek Terrora był niepokojący, podobnie zresztą jak sposób załatwienia sprawy przez osoby z WCG. Niestety w Polsce gracz często jest stawiany w sytuacji, w której nie ma gdzie szukać pomocy i to była właśnie jedna z nich.

ESWC w tym roku nie zostanie zorganizowane przez PGA Team z Rafałem Błachowskim na czele. Według plotek przygotowaniem turnieju miałby się zając Beholder. Myślisz, że firma, która praktycznie była nieobecna na polskim rynku esportowym przez ostatnie miesiące może podołać temu zadaniu?

Pojawienie się AGL wskazuje, że Beholder nie przespał tego okresu tylko szykował sobie coś w ciszy i ukryciu. Jeśli nie było o nich słychać grubo ponad rok, a teraz nagle wyskoczą z tak długo dopieszczanym produktem, to spodziewam się raczej czegoś fajnego. Plotki o organizacji ESWC tylko pokazują, że mają przemyślany plan, który powoli realizują. Czas pokaże, ale w moich oczach wygląda to obiecująco. No i może w końcu nie będzie trzeba jechać do Poznania!

Ja tam Poznań akurat lubiłem. Wspomniałeś też, że największe nadzieje wiążesz z AGL. Do niedawna pod adresem internetowym tej strony działała liga StarCrafta, z którą byłeś związany. Siłą rzeczy nasuwa się pytanie czy wiesz coś więcej na temat tego projektu?

Wiem tyle co każdy scenowicz. Głównie wszyscy kojarzą AGL z turnieju z wysoką pulą nagród dla czołówki sceny polskiej i zagranicznej. Wszystko wskazuje na to, że Beholder zorganizował sobie w ten sposób po cichu beta testy swojego systemu, aby go dopracować w warunkach bojowych. Jeśli tak by było to jestem pełny podziwu, bo składa się to wszystko na bardzo dobrze przemyślany plan realizacji całego projektu.
Wiesz, gracze z jednej strony są najważniejszym ogniwem w esporcie, z drugiej najczęściej to oni traktowani są najgorzej, ciężko to zmienić. Wracając do Twoich związków ze sportami elektronicznymi - gdzie w najbliższym czasie będzie można spotkać Sensiego? Planujesz aktywny powrót do świata esportu?

Niewątpliwie po roku przerwy od esportu zaczęło mi go brakować. Jest tu ta fajna magia i ciągnie mnie żeby sobie jeszcze trochę podziałać. Szczególnie, że ułożyłem już sobie wszystko i życie mi się bardzo uspokoiło, mam teraz czas żeby znowu się poważnie zaangażować w ten temat. Gdzie? Pewnie w jakiś działaniach telewizyjnych, w tym czuje się najlepiej i sprawia mi to najwięcej frajdy. Na pewno nie będzie to jednak HSTV. Użyje tutaj słów Sawika, który miał w tej kwestii całkowitą rację. Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki.
No to życzę powodzenia, mam nadzieję, że w nowych rolach spotkamy się na jakimś LANie. Dzięki za rozmowę.
A to Tobie też się szykuje zmiana ról? Ciekawe! To do zobaczeniu Maćku, zawsze do usług.

źródło: frag-executors.com