#23243 przez SwietejPam
Wt, 13 lip 2010, 11:10
Dzisiaj o 17 Lech Poznań w II rundzie eliminacji Ligi Mistrzów zmierzy się z mistrzem Azerbejdżanu Interem Baku.

15 Wisła Kraków w drugiej rundzie eliminacji zmierzy się z litewskim FK Szawle.
Ruch Chorzów natomiast w pierwszej rudzie wygrał z kazachskim Szachtiorem Karaganda 1:2 i 1:0, na wyjeździe 8 niebieskich. Teraz ich przeciwnikiem będzie maltańska FC Valletta.

Myślę, że jeśli trenerzy normalnie przygotują piłkarzy do sezonu to nie powinno być niespodzianek i wszystkie polskie drużyny awansują do kolejnych rund.

E. Mecz Lecha będzie transmitowany na Polsacie.
#23320 przez Fallen
Śr, 14 lip 2010, 18:10
Grabero chodzi Ci pewnie o Jagiellonie,ale to z czasem :)) w piątek losowanie ;]

Powiem jedno,obejrzałem podczas MŚ 62 mecze na 64.Jak zobaczyłem jak gra Lech to pomyślałem wróciliśmy do kamiena łupanego. Długa piłka na 40m i poszli wszyscy. Marny mecz i marny Lech. Nie wiem czemu Borek i Kołtoń tak się podniecali Lechem jak nic nie grali,grali padake,choć uważam ich za najlepszy duet komentatorski to w tym meczu się nie popisali.
ahhhhhhh

Grabero,ale możemy sie pochwalić,że Jaga zremisowała w meczu sparingowym z mistrzem Turcji. Prowadząc 1:0 po golu Grosickiego w 85min., w 89min Turcy doprowadzili do remisu.
#23335 przez GrAbErO
Cz, 15 lip 2010, 10:00
Ba... nie tylko pochwalić, ale mogę dodac iz nie przegrali zadnego meczu od 6 spotkan;d.Równiez moge powiedziec ze kolega z rocznika 93;d spisuje się całkiem dobrze jak na swój wiek;d;d

Co do Lecha, zagrali mało sparingów i nie są jeszcze w optymalnej formie, musza 2-3 spotkania zagrac, aby w całosci wejsc w rytm meczowy.

Co do Jagi to eh:/ jak wiadomo z jakiego koszyka będzie losowany przeciwnik, wiec nie napawa optymizmem lecz oczywiscie trzymam kciuki;d.A nawet jesli odpadna to niech trafia na Liverpool;d
#23922 przez SwietejPam
N, 25 lip 2010, 12:24
I tak się stało, że wszystkie 3 kluby awansowały do kolejnych rund plus Jagiellonia która dopiero zaczyna przygodę z europejskimi pucharami.

Lech Poznań zmierzy się z Spartą Praha. Lechici nie zachwycali jednak w dwumeczu z Interem Baku który (szczęśliwie?) wygrali w rzutach karnych. Podstawowym błędem był brak napastnika z prawdziwego zdarzenia zdolnego do gry przez 90 minut (tak jak pisałem w pierwszym poście że jak drużyny dobrze się przygotują to powinni awansować. Niestety Lech za późno pomyślał o wzmocnieniach i żaden z pozyskanych napastników nie mógł grać. Ale udało im się awansować więc nie będę się rozpisywać.) Jakie szanse mają z Spartą? Może by się spodziewać klęski Lechitów. Jednak trzeba sobie powiedzieć, że Inter został zlekceważony, miał to być "spacerek" a wyszło jak wyszło. Lech na pewno będzie bardziej zmobilizowany i skoncentrowany na meczu bo i przeciwnik bardziej wymagający. Lech w okresie przygotowawczym przegrał z inny z praskich klubów Slavią Praha 2:0 ale to był tylko sparing.

Dla Wisły Kraków mecz z Fk Szawle okazał się "spacerkiem". Gładko pokonali ich 2:0 i 5:0. W pierwszym meczu strasznie raził brak skuteczności u Wiślaków( szczegulnie w 1 połowie). O drugim meczu pisać nie będę bo i nie ma o czym wygrali 5:0 z 10 Litwinów (oby nie popadli w samozachwyt). Teraz zmierzą się z Karabachem Agdam. Powinni awansować w dobrym stylu (oby nie powtórzyli błędu Lecha i nie zlekceważyli przeciwnika).

Ruch Chorzów awansował dzięki dwóm remisom z Vallettą FC. Raczej nie można powiedzieć że zachwycili ale liczy się awans i promocja polskiej piłki. Ich kolejnym rywalem jest Austria Wiedeń. Realista napisał by, że Ruch niema szans ja jednak wierze, że sprawia niespodziankę i awansują dalej.

Jagiellonia Białystok zagra z Arisem Saloniki. Jakie ma szanse pisać nie będę ponieważ nie wiem na jakim poziomie przygotowań się znajdują. Najlepiej niech się wypowie ktoś kto widział jakieś sparingi w ich wykonaniu lub bardziej się interesuje ich grą (GrAbErO czekam na twój post).
#23962 przez GrAbErO
N, 25 lip 2010, 19:21
Spoko post,wysiliłeś się, a że chciałeś odpowiedz już ją otrzymujesz.

Bardzo znany piłkarz klubu Jagielloni Białystok zapytany przez dziennikarza "W sparingach idzie wam nie najgorzej, więc?..."odpowiedział "Puchary to inna bajka...(...)"

To co będzie na pewno wyjdzie na boisku.Sparingi są bardzo obiecujące.Zespół z białegostoku pokazuję dobą formę strzelecką, w tym okienku postawili na młodzież co rzadko się zdarza, przy czym nie stracili wielu znaczących zawodników z wyjątkiem brazylijczyka Bruno.

Forma w najlepszej drużynie z Podlasia wydaje się być bardzo dobra i opiewająca nadzieją.Białostoczanie rozegrali 8 meczów.Nie grali z tak zwanymi "chłopcami do bicia", lecz grali ze znanymi markami.Jedyny mecz ,który przegrali był to mecz z bardzo uznaną marką na świecie, vice-mistrzem niemiec "Schalke 04" ulegając jedynie 0:1.

Osobiście mam nadzieje ze awansują dalej i mój prawdopodobny wyjazd na mecz rewanżowy do Grecji im w tym pomoże.
#23982 przez SwietejPam
Pn, 26 lip 2010, 10:05
Wakacje w Grecji?
Również ciekawie zapowiada się ten mecz kibicowsko ponieważ Aris Saloniki to uznana marka. coś pięknego. Szkoda że dostali od waszego klubu tylko 300 biletów(?).
#24105 przez SwietejPam
Śr, 28 lip 2010, 18:08
Lech Poznań wczoraj przegrał swój mecz z Spartą Praha 1:0. Cały mecz można by podsumować jednym zdaniem: Lech grał, a Sparta strzeliła bramkę. Lech zagrał dobrze, szkoda że wcześnie nie został wpuszczony Tshibamba. Mam nadzieje że w meczu rewanżowym zagra od początku albo chociaż wejdzie wcześniej (przynajmniej na 45min.). Ogólnie przypomina się Lech kiedy to prowadził go Smuda. Sparta jest jak najbardziej do ogrania choć komentator twierdził, że jest to zły wynik do odrabiania (jak 1:0 jest złym wynikiem do odrabiania to jaki będzie dobrym do odrobienia?). Od początku było widać jakie ciśnienie ma Sparta na ten mecz (nie mówię tu tylko o "napince" w czeskiej prasie, ale o samej grze zawodników). Szczególnie podobała mi się walka Arboledy z (no właśnie z kim? Jak oglądaliście mecz to na pewno wiecie, czarny chyba napastnik). Gdyby któryś z wyżej wymienionej dwójki był biały powiedziałbym, że to rasizm. Dość nerwowa była końcówka przynajmniej w moim wykonaniu, oglądając mecz na ipli zaczęła wyskakiwać mi jakaś głupia reklama. Niby miała krzyżyk do zamknięcia ale zaraz jak się ją zamknęło to ta z powrotem się pojawiała i tak przez całą końcówkę. W przeciwieństwie do piłkarzy nie zawiedli kibice którzy stawili się w sile 2300 głów momentami wgniatając kibiców Sparty w trybuny. Zaprezentowali oni oprawę z hasłem:"Poznań first to fight" z flagą podobną jak na moim avatarze. Dosyć dziwnie wyglądała osoba w żółtej koszulce która wyróżniała się "z tłumu" (Jeśli była to osoba z Arki Gdynia, albo jakiejś służby porządkowe to przepraszam).

Według strony ipli (ipla.pl) jutro będzie można obejrzeć wszystkie mecze Ligi Europejskiej na w/w programie.

P.S. Jak Lech przegra rewanż to i tak będą grać dalej tylko, że w Lidze Europejskiej.
#24184 przez Robson1
Cz, 29 lip 2010, 23:58
Podsumowując mecze polskich drużyn w europejskich pucharach w tym tygodniu, to nasuwa się 1 słowo, parodia. 4 mecze, 4 porażki. Dzisiaj po raz kolejny przekonaliśmy się o sile polskiej piłki. Trzeba coś zmienić, aby tak nie było. Mam tutaj głównie na myśli szkolenie, którego praktycznie nie ma. Dobrze chociaż, że za niedługo stadiony będą w miarę, choć i tak pewnie będą w większości puste...
#24199 przez GrAbErO
Pt, 30 lip 2010, 12:17
Spotkanie dla debiutanta w europejskich pucharach zaczęło się najgorzej jak mogło. Żółto-czerwoni w ciągu pierwszych 7. minut stracili dwie bramki i mocno napompowany balon został przebity.

Wpierw piłkę w środku pola stracił Rafał Grzyb, goście wyprowadzili szybką kontrę, po której w sytuacji sam na sam z Grzegorzem Sandomierskim znalazł się Danijel Cesarek. Igor Lewczuk, nie widząc innego wyjścia, sfaulował rywala i sędzia podyktował rzut karny, który technicznym strzałem wykorzystał Antonio Calvo.

Nim Jagiellonia zdążyła otrząsnąć się, straciła kolejnego gola. Tym razem dośrodkowanie Javito ze spokojem wykorzystał niepilnowany Calvo i stojąc kilka metrów przed bramką dopełnił formalności. Znów nie popisał się Lewczuk, który nie sięgnął piłki. Michał Probierz niezadowolony z gry swojego prawego obrońcy po chwili ściągnął go z boiska.

Przegrywając 0:2 podopieczni Probierza postawili wszystko na jedną kartę. Odważna gra Jagiellończyków została nagrodzona w 24. minucie. Kamil Grosicki przeprowadził indywidualną akcję i wyłożył futbolówkę nadbiegającemu Grzybowi, a ten precyzyjnym strzałem wlał nadzieje na korzystny rezultat w serca białostockich kibiców.
Znakomite zawody rozgrywali Grosicki z Tomaszem Kupiszem. To głównie dzięki nim Jagiellonia stwarzała sytuacje. Przed przerwą szczęścia szukali Tomasz Frankowski i "Grosik", lecz ich próby nie znalazły drogi do bramki.
W drugiej połowie Jagiellonia nie schodziła z połowy Arisu. Drużyna Probierza nie miała jednak pomysłu na dobrze zorganizowaną defensywę Greków. Najbliżej celu był Grosicki, lecz strzelał albo minimalnie niecelnie, albo za wysoko.

Na więcej w czwartkowy wieczór nie było stać Jagi, dlatego białostoczanie musieli przełknąć gorycz porażki. Za tydzień rewanż w Salonikach i Jagiellonia aby myśleć o awansie musi zdobyć co najmniej dwie bramki.
#24203 przez SwietejPam
Pt, 30 lip 2010, 13:33
Ruch przegrał 3:1 Wisła przegrała 1:0. O meczu Ruchu (lub Rucha, tą drugą formę widziałem na pewny forum i mi się spodobała:)) pisać nie będę bo go nie widziałem i nie wiem jak grali (a na opisach komentatorów z innych stron wzorować się nie będę). Rozpisze się trochę o Wiśle i o ogólnym poziomie polskiej piłki. Wiślacy porażali swoją nieudolnością, zastanawiam się jaki poziom ma polska liga skoro drużyna która nie umie wymienić 5 celnych podań walczy o Mistrza Polski. W całym meczu oddali jakieś 5 strzałów (może było ich trochę więcej, statystyk nie widziałem) z czego jedyne zagrożenie było w 9 minucie po strzale Kowalskiego w słupek (nie liczę tutaj oczywiście karnego o którym później). Henryk Kasperczak popełnił błąd cofając Piotra Brożka do obrony zamiast zostawić go na pozycji pomocnika na której dobrze mu szło. Tak samo gra stoperów, wyraźnie było widać że muszą się jeszcze "dotrzeć" (znając polskie realia nie będą mieli do tego okazji bo gdy zaczną się zgrywać jeden z nich zostanie sprzedany). Nadszedł czas na karnego, jak zawsze kibicuje polskim drużyną w europejskich pucharach, tym razem chciałem aby Żurawski go nie strzelił (tak tak możecie pisać że to prze zemnie Wisła przegrała a nie zremisowała) było by to niesprawiedliwe dla Azerów którzy starali się coś grać w przeciwieństwie do wicemistrza Polski. Jak dla mnie ten mecz był kolejną lekcją pokory dla polskich klubów, że nie będziemy z nikim wygrywać z definicji (bo przecież polska liga jest lepsza o azerskiej, trochę pokory). Zastanówmy się nad przyczyną tej porażki. Słabi piłkarze? Raczej nie Wisła nie jest jakimś anonimowym klubem w Europie ma swoją markę i na pewno lepszych piłkarzy od tych azerskich. Brak ligi? Też jakoś mnie to nie przekonuje w końcu Azerbejdżan też jeszcze nie zaczął swojej ligi a mają siłę biegać przez 90 minut a nie tak jak Wiślacy tylko przez 60. I tu jest pies pogrzebany, brak odpowiedniego przygotowania fizycznego. Dlaczego polskie kluby wolą pojechać sobie na wczasy do ciepłych krajów zamiast ćwiczyć kondycje w górach? Odpowiedź jest prosta wczasy fundowane przez klub dlaczego nie skorzystać, darmowe SPA i inne pierdoły. Kolejnym problemem jest to, że w Polsce młoda "gwiazda" liczy sobie 25 lat, a w czołowych ligach po 18 lat. Ale jak to możliwe przecież chłopak w wieku 18 lat nie jest gotowy na grę w Ekstraklasie? Porażki Jagiellonii i Ruchu można zrozumieć nie dojść że przeciwnik mocniejszy to jeszcze obycie w europejskich pucharach zerowe w przeciwieństwie do Wisły która co roku stara się w nich grać. Polska liga powinna promować piłkarzy do najlepszych lig świata. Jeździć po takich krajach jak Azerbejdżan i szukać młodych talentów w wieku 16 lat lub młodszych. Dobra koniec o Wiśle chodź i tak trochę odbiegłem od tematu. Jeszcze jedna rzecz która mi się nasuwa. Zobaczcie że taki Frankowski, Żurawski, Wichniarek i inne "spadające gwiazdy" w polskiej lidze są wzmocnieniami i bez problemu mają miejsce w pierwszej 11. Napiszę jeszcze że nie jestem żadnym "znawcą" futbolu, styczność z ekstraklasą mam od "święta", wyrażam tu swoje opinie z którymi nie musi się zgadzać (wątpliwe żeby były obiektywne). Jeśli z czymś się nie zgadzasz napisz chętnie pokonwersuje:).