#46655 przez Sru
N, 15 maja 2011, 17:21
Ostatnimi czasy głośno o rzekomym konflikcie między Piggyshare.com i Peb.pl. W internecie pojawia się masa negatywnych opinii i spekulacji, jako że administracja peb po prostu "uwzięła się" na biedny serwis piggyshare który tak dobrze płaci za pobrania. Jako osoba z "branży" postanowiłem nieco się rozpisać na ten temat.

Źródłem konfiliktu jest zalbokowanie na Peb'ie linków z piggyshare.

Pojawia się masa spekulacji że peb blokuje piggyshare bo straci na tym pieniądze(jeden z durniejszych argumentów to to że piggyshare ma najwyższe stawki za pobrania).
Ja jednak myślę, że peb nie ma z tego zysków bo... Jak? Administrator peb'a zarabia na reklamach, jemu to brożka na jakich serwerach USERZY umieszczają pliki. Nie ma w tym żadnego interesu, do tego chyba nigdy(a przynajmniej od kiedy pamiętam) na pebie nie promowany żadnych tego typu serwisów.

Natomiast pojawia się ciekawa kwestia. Cała ta szopka z tym konfliktem wyrosła nagle. Sam trafiłem na nią ze strony która linkowała systemem wymiany linków do pewnego temu na forum które oczernia PEB(masa opini jaki to syf i że konkurencyjne fora są lepsze). Do tego wiele opini pojawia się w częstotliwości nieraz mniejszej niż jedna minuta...

Wychodzi na to, że to raczej jakaś akcja wymierzona w peb mająca na celu wypromowanie konkurencji lub właśnie serwisu piggyshare.

A już na koniec czytając na peb'ie post Administratora
Jakiś czas temu na forum pojawił się temat dotyczący nowo powstałego hostingu dostępnego pod adresem piggyshare.com. Otrzymaliśmy pismo prawne w którym stwierdzono, że treść wątku jest nieuzasadniona i narusza dobre imię osoby niezwiązanej z wyżej wymienionym serwisem, podważając jej uczciwość.

Chcąc uniknąć w przyszłości konfliktów z osobą niezwiązaną z serwisem piggyshare.com postanowiliśmy całkowicie zablokować go w dziale Giełda.

Równocześnie życzymy powodzenia w branży hostingowej komukolwiek.

Dla mnie moderowanie linków z piggyshare jest uzasadnione, w tej tematyce należy być nad wyraz ostrożnym. Dlaczego, wiadomo.

@edit
Do tego masa spamów dopalanych SWL'ami
http://www.google.com/search?q=peb+piggyshare
http://siteexplorer.search.yahoo.com/se ... =seo-rd-se

-- 15 maja 2011, 2011 17:21 --

przez sprawdzenie danych z whois i historii wychodzi na to że serwis jest Polski i należy do... o2.pl
#46672 przez Bolek99
N, 15 maja 2011, 18:23
To na prawdę niewiele mówi. Wielu userów burzy sie właśnie otakie zabiegi peba. I co to znaczy z branży? Też jestem z branży bo uploaduje na wielu forach i wiem że tylko peb tak postapiło

Ja jednak myślę, że peb nie ma z tego zysków bo... Jak? Administrator peb'a zarabia na reklamach, jemu to brożka na jakich serwerach USERZY umieszczają pliki. Nie ma w tym żadnego interesu, do tego chyba nigdy(a przynajmniej od kiedy pamiętam) na pebie nie promowany żadnych tego typu serwisów.

No właśnie tak można spekulować, ma nie ma. Tylko, że ich tłumaczenia też są dziwne, no przeczytaj kilka razy i powiedz jaki to ma sens, dodatkowo ta moderacja. Chyba dla tego im tak wiele osób wierzy bo to "administracja".
Natomiast pojawia się ciekawa kwestia. Cała ta szopka z tym konfliktem wyrosła nagle. Sam trafiłem na nią ze strony która linkowała systemem wymiany linków do pewnego temu na forum które oczernia PEB(masa opini jaki to syf i że konkurencyjne fora są lepsze). Do tego wiele opini pojawia się w częstotliwości nieraz mniejszej niż jedna minuta...

No i co? Ja lubie piggy bo już zarobiłem, to dla tego jestem uznany za spamera? Swoja drogą ciekawe czy ten post bedzie usunięty albo oznaczony jako podejżany. Mam tam konto wsyzstko ładnie smiga i chce podzielić się tymi informacjami z innymi, ale niee bo to spam, bo jak mówię o nowym hostingu to reklama, jak dziecko dostaje nową zabawkę i chce się pochwalić to tez trzeba trzasnąć po twarzy i kazać się zamknąć?

Niektóre wypowiedzi są dziwne, ale oczywiście piggyshare jest winne. A widzieliście spam o rapidzie? Hotfile? Ale oczywiście piggyshare trzeba zbesztać. Jeśli przesadziłem z tonem wypowiedzi to przepraszam ale takie sytuacje niesprawiedliwe zawsze mnie trochę gorączkują. :(
#46674 przez Sru
N, 15 maja 2011, 18:33
Myślałem że już wszystko jasne, ale jednak. Ogólnie w skrócie:
Piggyshare prowadzi oszust który prowadził wcześniej fload.pl, jest to twór Polaka.
Piggyshare straszyło administratora Peb'a gdyż pojawił się złe opinie(mi. wyciągi z whois świadczące o tym że piggy jest Polskie i prowadzi je ta sama osoba co fload.pl), w związku z tym aby uniknąć problemów peb blokuje u siebie piggy.

-- 15 maja 2011, 2011 18:29 --

Bolek99 napisał(a):No właśnie tak można spekulować, ma nie ma.

Nie ma, bo nie może mieć. Po prostu, nie ma takiej siły żeby peb miał jakiekolwiek zyski z tego że utnie piggyshare.
http://fnatic.eu/up/5b910.jpg
http://forum.massivelinks.com/topic/13913-piggyshare/ <- tu mozna zobaczyc zrodlo zdjecia ;]
Kod: Zaznacz całyhttp://fotozrzut.pl/zdjecia/3bbf78836a.png
na pewno ktos z hong kongu wrzucal by na Polskie hostingi :d
#46676 przez luk.
N, 15 maja 2011, 18:44
Właściciel fload i nowego fload, które znane są z przekrętów przez każdego, kto umie w google ich nazwę wpisać, czy chociażby przekopiować, walnęli pisemko do jaśnie nam panującej administracji jak tylko zobaczyli, że ktoś ich z nowym serwisem powiązał i w temacie obsmarował, który pewnie monitorowali od samego początku, jak nie założyli. Dodowody na powiązania przytoczył już ktoś wcześniej, z płatnego konta więc widać, że nie leszczyk, w samym temacie w serwerach znajdziecie zresztą tego więcej. Admin zapewne się wku***ł próbą cenzury i zablokował świnie (hehehe), za co btw chwała mu, bo pewnie będą z nimi w przyszłości problemy.

-- 15 maja 2011, 2011 18:44 --

Sru napisał(a):Nie ma, bo nie może mieć. Po prostu, nie ma takiej siły żeby peb miał jakiekolwiek zyski z tego że utnie piggyshare.
http://fnatic.eu/up/5b910.jpg
http://forum.massivelinks.com/topic/13913-piggyshare/ <- tu mozna zobaczyc zrodlo zdjecia ;]

Kod: Zaznacz cały
http://fotozrzut.pl/zdjecia/3bbf78836a.png

na pewno ktos z hong kongu wrzucal by na Polskie hostingi :d

Niezły ubaw. Chinska firma,only english i fotki do prezentacji na polskim hostingu.
#46677 przez Sru
N, 15 maja 2011, 18:47
A no i warto dodać że na tych wszystkich śmieciowych stronach które oczerniają peb kasowane są wszystkie komentarze, nawet te najbardziej obiektywne.
#46684 przez Bolek99
N, 15 maja 2011, 19:25
No ok, ale czy czytałeś Sru wyjaśnienia dla czego na who is takie rzeczy są? (zreszta ta fotka krązy na pebie)

Piggyshare prowadzi oszust który prowadził wcześniej fload.pl, jest to twój Polaka.
Piggyshare straszyło administratora Peb'a gdyż pojawił się złe opinie(mi. wyciągi z whois świadczące o tym że piggy jest Polskie i prowadzi je ta sama osoba co fload.pl), w związku z tym aby uniknąć problemów peb blokuje u siebie piggy.

Czymm piggyshare straszyło? Skoro masz takie info to podziel się, bo wiele osób jest ciekawych.

Noi co do oszustwa. To jak wytłumaczysz to że piggyshare wypłaca i już wielu dostało kase? I nie ma zadnego problemu, a i (heheh) raz mieli problem techniczny gdy konta zostały wyzerowane - podniosła sie wrzawa że racja oszuści. A tu patrz spowrotem wróciło do normy i konta zostały przywrócone, nie wiem na czym oni oszukują. Mam tam konto więc takie info mi się przyda, bo nie chce ryzykować. A skoro nie oszukują bo narazie są oskarżani o coś czego nie było, bo nikogo nie owszukali jeszcze to chyba jednak ktoś tu spiskuje, prawda?

NIe znam się za bardzo na tych whois i mało mi to mówi, ja wiem co jest, a jest ok.Proszę o wytłumaczenie.
#46689 przez Sru
N, 15 maja 2011, 19:46
Powiem tak, dla mnie sam fakt że prowadzi to osoba która wcześniej po prostu wydymała ludzi na podobnych witrynach jest podstawą do tego, żeby choćby uważać. Decyzje admina peba rozumiem, skoro dostali pismo to ja postąpił bym tak samo.

Nie odradzam, polecam uważać.
#46691 przez Bolek99
N, 15 maja 2011, 20:01
NO dobra ja też rozumiem. Ale problem polega natym że też moge napisać że dostałem jakieś tam pismo i to jest mało prawdopodobne, tak samo jak to że właściciel piggyshare kiedyś tam miał jakiś dziwny hosting. jeśli ktokolwiek mi wytłuamczy na czym polega Whois i te rzekome dowody to ok, ale tak na prawdę to ktoś zapodał ten obrazek i to jest powód który jest powtarzany w kólko przez kogoś kto chce zatuszowac sprawę. Nie obchodzi mnie tak naprawdę peb bo i reksia mam :) ale też z drugiej strony dlaczego hosting który mi sie podoba i jest wporzadku jest oskarżany, a tak naprawdę to tylko gdybanie.

Ale dzieki za dyskusje :)
#46693 przez Sru
N, 15 maja 2011, 20:07
Whois to potoczna nazwa na bazę w której pokazują się dane właściciela domeny. Zanim w wypadku piggyshare zostały te dane ukryte(przed tą aferą z pebem) ktoś zrobił screenshoota i wynikało z niego że właścicielem piggy jest ta samam osoba co fload/nowyfload.pl itd. Poza tym tamte serwisy działały podobnie.

Imho peb nie zrobił by tego "od tak". Umówmy się, peb jest w sieci dłuuugo i nigdy nie było takich problemów tego typu. Widocznie jest jakiś powód, najlepiej poczekać na oficjalne stanowisko administratora PEB'a.
#46709 przez Fortuna88
N, 15 maja 2011, 20:57
Dodam od siebie parę słów. Na dzień dzisiejszy to oficjalne stanowisko peba jest takie samo jak wcześniej. Szkoda, że właściciel lub ktoś kompetentny z nich nie załagodził tematu albo chociaż wytłumaczył dlaczego nie można wrzucać plików bo z tego co administrator napisał wynika, że ktoś został urażony w dziale piggyshare więc po co edytować jakieś posty, lepiej zablokować cały wątek.
Fakt też czytałem, że niby wlasciciel fload w tym tez byl ale to zostało wyssane z palca bo wiecie co sie okazało ? Na forum peba wlasnie byl koles ktory wrzucil dowody na to ze fload, piggy itp nie należa to tej firmy o ktorej wszyscy pisali tylko do innej.
I "Sru" wytłumacz mi dlaczego jego post został usuniete a jego konta zbanowane??? Jak ja mam ufać pebowi ze mieli dobre intencje jak coś takiego zrobili???

To są takie moje pytania bo mnie to dziwi. Jeżeli ktoś miałby czyste sumienie to by tak raczej nie zrobił ? Prawda??????

Tak z ciekawości. A ty jakie macie stanowisko do piggy ? Też blokujecie czy też nie ?
#46719 przez Fortuna88
N, 15 maja 2011, 21:19
ok dzięki za informacje ;). O i to mi się podoba. Można normalnie porozmawiać z administratorem. Wielki plus !
#46729 przez hawaj
N, 15 maja 2011, 21:50
Ja tam lubie peb.pl zawsze wszystko znajde to co chce ściągnąć.
#46746 przez Sru
N, 15 maja 2011, 22:45
Na jednej z takich spam stronek odnośnie mojego postu z linkiem do tego tematu
Wywaliłem link gościa który wrzucił tutaj link do swojego forum na którym jest artykuł napisany przez konkurencje lub kogoś od peba więc takim mówię wielkie ” Wy...”

Więc dementuje, nie jestem ani z konkurencji ani "od peba". : )
#46774 przez Fortuna88
Pn, 16 maja 2011, 12:22
Sru jest spoko więc na bank nie jest z " z konkurencji ani "od peba". : ) "

W których działach mógłbym ewentualnie wrzucać linki z piggyshare u was na forum ??? ;) By nie zarobić jakiegoś ostrzeżenia za np " nie ten dział " czy coś w tę deseń .