#26182 przez SwietejPam
Pt, 27 sie 2010, 11:05
Po środowych ekscesach na stadionie bydgoskiego Zawiszy, postanowiłem zapytać Was jakie macie zdanie o kibicach. Chciałbym abyście nie patrzyli tylko przez pryzmat w/w sytuacji, tylko ogólnie na wszystkie akcje organizowane przez kibiców. Czy są oni potrzebni? A może lepiej aby byli przysłowiowi kibice angielscy?
#26184 przez Sru
Pt, 27 sie 2010, 11:09
Zależy jacy kibice. Podejrzewam że chodzi Ci o tych którzy biegają na ustawki itd.
Osobiście mi to nie przeszkadza, tylko niech robią to tak żeby nie zrobić nic komuś przypadkowemu jak to często ma miejsce.
#26187 przez SwietejPam
Pt, 27 sie 2010, 11:12
Nie, nie tylko o bojówki, ale także o ultrasów czy zwykłych szarych kibiców dopingujących drużynę, ogólnie o całą subkulturę kibicowską, no może poza piknikami.
#26194 przez Fallen
Pt, 27 sie 2010, 11:56
Nie mam nic przeciwko kibicom,jak chodzę na mecze to tylko na młyn by śpiewać,dopingować drużynę.

Nie porównujcie tych kiboli z Zawiszy do normalnych kibiców,bo to co oni zrobili to bandytyzm jest i tyle.

A co do ustawek nic nie mam przeciwko,tylko niech tego nie robią na stadionie.
#26209 przez GrAbErO
Pt, 27 sie 2010, 12:37
Co do kibiców"ultrasów" to myślę iż są bardzo potrzebni, nie raz grałem przy duzej publiczności(3-4k) i odrazu nie masz sił lecz wyciskasz z siebie ponad 100% swoich możliwosci, więć sa jak najbardziej przydatni.

Ustawki?-poza stadionem czemu nie, i oczywiscie bez sprzętu.
#26219 przez SwietejPam
Pt, 27 sie 2010, 13:04
"Kibole" bardzo popularne ostatnio słowo. Kibiców Zawiszy nie porównywałbym do bandytów, sami z siebie od tak nie zaczęli atakować policji. Zwróćcie uwagę, że nie chcieli dostać się do klatki, walczyli tylko z policją która w 40 minucie weszła na ich sektory chociaż panował tam spokój. Może chcieli zemścić się za to co było przed meczem? Dla mnie wina leży głównie po stronie policji i organizatorów (chodzi o zamieszki sprzed meczu), kibice sami z siebie nie atakują niebieskich, muszą zostać sprowokowani. A co do ustawek to teraz raczej tylko odbywają się w jakiś lasach czy na polankach. Sprzętu w Polsce używają 2 ekipy które się z tym nie kryją.
#26220 przez hawaj
Pt, 27 sie 2010, 13:07
Tak naprawdę nie będziesz dokładnie wiedział co tam zaszło bo nie byłeś tam, tako sobie oceniać to każdy może, Ci zaczęli tamci ble ble ble.
#26221 przez SwietejPam
Pt, 27 sie 2010, 13:17
To, że do końca nie będę wiedział wiem, ale wnioskuję po nagraniach, artykułach, relacjach kibiców i oficjalnym oświadczeniu SKZB. Chodzi głównie o to jak można puścić pociąg gości obok stadionu i dopuścić do zaciągnięcia ręcznego. Kibice Widzewa wybiegli z pociągu i ruszyli na boisko boczne gdzie trenowali juniorzy, reakcja Zawiszy była wiadoma. Podejrzewam, że gdyby nie ten incydent mecz potoczył by się w spokojnej atmosferze.
#26772 przez SwietejPam
Wt, 31 sie 2010, 16:30
Nadużycia policjantów na meczu Zawisza - Widzew

50 sekunda policjant rzuca kamieniem w kibiców !
http://www.tvn24.pl/12690,1670822,0,1,w ... omosc.html

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2wp0yn6&s=4

Człowiek leży i czeka na pomoc. Mimo dużej ilości policji....
http://picasaweb.google.com/lh/photo/0- ... directlink

Pusty sektor. Po co policja na niego wchodzi?
http://picasaweb.google.com/lh/photo/iS ... directlink

Policja ma prawo użyć broni gładkolufowej ale nie w stronę głowy. Czy zdjęcie to potwierdza?
http://picasaweb.google.com/lh/photo/DV ... directlink

http://img827.imageshack.us/i/100jl.jpg/

A jutro mniejsze derby Dolnego Śląska, obstawiam że również będzie gorąco.
#26776 przez SwietejPam
Wt, 31 sie 2010, 17:01
Nie raz szedłem w "eskorcie" policji i powiem, że strasznie prowokują, rzucają jakieś teksty odnośnie klubu, straszą mandatami, a nawet biją tonfom od tak. W moim poście nie miałem zamiaru wybielać kibiców, tylko wszędzie mówi się jacy to oni są źli, a policja jest dobra walczy z "kibolami" tylko nikt nie patrzy jak to robią. Prawa imprezy masowej masz łamane przez policje na każdym meczu.

Jak ktoś ma czas polecam obejrzeć "Akcja Mydlniki"
#26897 przez Fallen
Cz, 2 wrz 2010, 16:42
a skad mozesz wiedziec co sie dzieje miedzy kibicami a policja? ja znam duzo przypadkow jak to policja zaczepia kibicow a pozniej sie bija.
#27369 przez SwietejPam
So, 11 wrz 2010, 19:58
Ostatnio w wolnych chwilach często myślałem o otaczającym świecie i napotkałem na pewną rzecz czyli pokolenia JP na 100%, oraz innych bardziej normalnych którzy nie przepadają za bohaterami w niebieskich mundurach. Skąd to się bierze? W pamięci miałem urywki z filmików z angielskich zadym gdzie jeden policjant na koniu potrafi rozgonić kilkutysięczny tłum ludzi, nikt mu się nie sprzeciwia wszyscy się rozbiegają i uciekają. Jakie tam musi być poszanowanie policji i prawa. Dlaczego w Polsce jest inaczej, nie ma szacunku dla prawa? Jedyne co zwróciło moją uwagę jest historia, Polacy mają wpojone, że policja jest zła bo przecież pod postacią zomo czy milicji pałowali, torturowali, wymuszali zeznania. I główną przyczyną jest to, że wielu żyje jeszcze PRLem. Młodzi policjanci mają prane mózgi przez ojców którzy pamiętają zomo lub przez przełożonych którzy w tamtych czasach "szaleli" i mają wyrobione metody. To nie jest tylko problem Polski ale większości państw zza żelaznej kurtyny. Bo jak to jest, że w Niemczech można zadzwonić na policję jak sąsiad puści głośno muzykę i nie jest się posądzanym o donosicielstwo tylko jest się porządnym obywatelem który wywiązuje się ze swoich obowiązków. Reasumując wszystko przez mentalność i historię, w końcu przez tyle lat piętnowanie kapusiów i służb bezpieczeństwa było czymś normalnym. Jak sobie tak pomyślę to nawet w szkole nauczycielka mówiła, że nieładnie jest skarżyć:) więc czemu się dziwić jak ludzie wolą swoje problemy rozwiązywać samemu niż zwracać się do policji.
#27370 przez hawaj
So, 11 wrz 2010, 20:06
A co ma do tego pokolenie jp ? Takie dzieci po 12 lat co krzyczą jp jp, przecież taki wymóżdżeniec nie wie co to zomo i jak było za komunizmu, ulica go uczy nienawidzić policji i jp100%