Ledwo udało mi się napisać wiadomość dotyczącą oszustów (patrz - Akcja "Metori mówimy NIE!"), a teraz mam dla Was wiadomość niewykraczającą za bardzo poza tematykę tamtej, ale za to jaką szokującą o ile okaże się prawdą. Zostajemy w temacie oszukiwania.
Kolega podrzucił mi bardzo ciekawy link do profilu w systemie Electronic Sports League jednego z czołowych polskich graczy, zawodnika organizacji BenQ.DELTAeSPORTS, czyli Mateusza "ham" Rosłona. I co ciekawego można było i można dalej zobaczyć? Komunikat. Ham został zablokowany za oszukiwanie, czyli korzystanie z wspomagaczy i to nie na podstawie dema, czy jakiegoś filmiku, a z pomocą najnowszej wersji programu do zwalczania oszustów - ESL Wire Anti-Cheat (w skrócie EWAC). Póki co nie wiemy, za który mecz konkretnie został on ukarany, ani co na to jego koledzy z drużyny, a tym bardziej organizacja.
Swoją drogą ciekawe jest to, że ham był przecież na wielu turniejach LAN i niejednokrotnie pokazywał na co go stać z dziesiątkami osób wpatrzonymi w jego monitor lub stojącymi tuż za nim. O dalszym rozwoju tej sytuacji poinformujemy Was niezwłocznie!
UPDATE: Sprawę komentuje główny manager BenQ.DELAeSPORTS - Bogdan Skorupka. Oto co ma do powiedzenia:
źródło: http://www.counter-strike.pl/news-16166
Kolega podrzucił mi bardzo ciekawy link do profilu w systemie Electronic Sports League jednego z czołowych polskich graczy, zawodnika organizacji BenQ.DELTAeSPORTS, czyli Mateusza "ham" Rosłona. I co ciekawego można było i można dalej zobaczyć? Komunikat. Ham został zablokowany za oszukiwanie, czyli korzystanie z wspomagaczy i to nie na podstawie dema, czy jakiegoś filmiku, a z pomocą najnowszej wersji programu do zwalczania oszustów - ESL Wire Anti-Cheat (w skrócie EWAC). Póki co nie wiemy, za który mecz konkretnie został on ukarany, ani co na to jego koledzy z drużyny, a tym bardziej organizacja.
Swoją drogą ciekawe jest to, że ham był przecież na wielu turniejach LAN i niejednokrotnie pokazywał na co go stać z dziesiątkami osób wpatrzonymi w jego monitor lub stojącymi tuż za nim. O dalszym rozwoju tej sytuacji poinformujemy Was niezwłocznie!
UPDATE: Sprawę komentuje główny manager BenQ.DELAeSPORTS - Bogdan Skorupka. Oto co ma do powiedzenia:
Wczoraj wieczorem na hltv.org mogliśmy przeczytać, ze ham został zbanowany w ESL ponieważ używał "illegal tool". Trudno nam jednak podjąć jakiekolwiek dalsze kroki, ponieważ z tego co się zdążyłem zorientować, ani hamowi, ani opinii publicznej nie przedstawiono żadnych dowodów, że ham oszukiwał używając niedozwolonych programów. To każe nam wstrzymywać się z jakąkolwiek reakcją. Prywatnie mogę dodać, że osobiście nie mieści mi się w głowie, dlaczego ham miałby czitować. 10 lat w CSa, wiele rozegranych meczów o najwyższe w Polsce stawki, niezliczone lany, na których Mateusz zwykle prezentował się lepiej niż przez internet i teraz nagle miałby czitować w nic nie znaczącym meczu 2vs2, ryzykując całym swoim wizerunkiem, a także dotkliwymi konsekwencjami wynikającymi z podpisanego z DELTĄ kontraktu? Czekamy, aż ESL uściśli swoje stanowisko w tej sprawie.
źródło: http://www.counter-strike.pl/news-16166