#87640 przez Sru
Śr, 21 sie 2013, 17:55
Hej. Admin dość prestiżowego forum ITBeta.pl poprosił mnie o udzielenie wywiadu i opowiedzenie trochę o początkach Reksia itd.
Wrzucam wam wywiad oraz link do tematu gdzie możecie głosować na wywiad ze mną, dzięki czemu wygramy jakąś nagrodę główną o której jeszcze nic nie wiadomo. :D
http://itbeta.pl/poznaj-historie-sieci- ... ml#pid9568

Joachim: Witaj Wojtek. Zacznijmy standardowo, czyli od przedstawienia się czytelnikom naszego serwisu.

Wojtek: Mam na imię Wojtek, mieszkam w Łodzi i prawdopodobnie od października będę studentem informatyki na Uniwersytecie Łódzkim.

Joachim: Jak rozpoczęła się Twoja przygoda z Counter-Strike’em?

Wojtek: Zapewne jak u większości, z chęci pogrania w coś nowego z kolegami. Koło 1 klasy gimnazjum zaczęliśmy szukać jakiejś gry, w drugiej klasie mieliśmy już własny prywatny serwer w gradobiciu na który zrzucało się pół klasy. Przeważnie tak się to kończyło, bo ciągnęło mnie zawsze bardziej do administrowania(OTS'ów do Tibi też miałem sporo... ) niż do grania.

Joachim: A skąd wziął się Twój nick? Wymyśliłeś go sam, czy może ktoś Ci w tym pomógł?

Wojtek: Nick „Sru” wziął się oczywiście od maskotki jednej z Polskich telefonii komórkowych, inwencja własna. (:

Joachim: Przejdźmy więc teraz do rzeczy która pochłonęła Twoje życie. Powiedz nam czym on jest i jak rozpoczęła się era reksio-cs.pl w Polsce?

Wojtek: Nie powiedział bym że jakakolwiek era się zaczęła, a tym bardziej że pochłonęło to moje życie(nie mniej portfel na pewno). Reksio FFA zaczął „żyć” mniej więcej w połowie 2006 roku. Administratorem był Paweł(zchiz), serwer natomiast stał na maszynie Telewizji Kablowej Białystok. Stąd też serwer miał charakter mocno lokalny(zresztą do dziś większość graczy to Białostoczanie). Mniej więcej w 2008 roku nawiązałem kontakt z Pawłem i dla serwera FFA utworzyłem forum. Po pewnym czasie jednak maszyna na której stał serwer została wyłączona, przez co mój serwer testowy przemianowaliśmy razem na nowego Reksia FFA i tak jest do dziś. Od zawsze starałem się utrzymać serwer takim, jaki był od początku. Dlatego też na serwerze nigdy nie było zbędnych pluginów, modyfikacji, rankingów itp. Po prostu FFA o dość wysokim poziomie, i myślę że tak pozostało do dziś. To również ważna cecha, bo dla dzieci i nowych graczy takie „gołe” FFA jest mało atrakcyjne. Chciałem także zaznaczyć że nigdy nie prosiłem się o sponsoring i zawsze serwer opłacałem sam. Chcę to podkreślić, bo dziś każdy dąży do jak największej ilości serwerów kosztem jakości i poziomu gry. Dlaczego większość flagowych 32 slotowych serwerów. „wielkich sieci” jest niżej w rankingu od skromnego 20 slotowego FFA?

Joachim: Brałeś kiedykolwiek udział w turniejach online (CS 1.6, CS:GO)?

Wojtek: Tak, miałem nawet profil na ESL, a raz organizowałem turniej w systemie cup'owym PifPaf. To było dość fajne, bo ich 4 letni system funkcjonalnością nie odbiegał od ESL i praktycznie uruchamiając go dziś mieli byśmy kompletny system do konkurowania z ESL. Poza tym biegałem na lany, ale raczej rekreacyjnie jako widz, aby zobaczyć na żywo jak wygląda neo tudzież popatrzeć na hostessy.

Joachim: Czy uważasz, że Counter-Strike w Polsce upada? Jeśli tak, dlaczego tak sądzisz?

Wojtek: Wręcz przeciwnie, uważam że aktualnie po prostu zalewa to środowisko fala dzieci. Każdy z kieszonkowego może zakupić 32 slotowy serwer i zacząć go promować. Niebawem będziemy mieli więcej serwerów niż graczy. To moim zdaniem bardzo złe zjawisko, i mam żal do wielu firm że obniżają ceny(pzdr Pukawka!), kosztem jakości gry i tak naprawdę jakości tego społeczeństwa.

Joachim: Potrafiłbyś wskazać wśród polskich zawodników młodej sceny kogoś, kto się wyróżnia?

Wojtek: Nie śledzę absolutnie tego, z ostatnich newsów słyszałem tylko że złota piątka się rozpadła.

Joachim: A teraz zmieńmy temat. Co sądzisz o stronie itbeta.pl. Co Ci się w niej podoba a co nie, i czym powinniśmy ją jakoś zmienić.

Wojtek: Podoba mi się charakter i użytkownicy których znam i wiem że znają się na rzeczy, po części to forum przejęło pewną „elitę” po GHT którego już niestety nie prowadzi Łukasz Gawior. Zmienił bym tylko wygląd.

Joachim: Chcesz kogoś pozdrowić, na koniec wywiadu?

Wojtek: Chciałem pozdrowić wszystkich użytkowników i graczy forum reksio-cs.pl oraz serwera Reksio FFA. Poza tym Sebe i Kamaza za pomoc, mimo tego że nie raz podbierałem wam pomysły, Sqnika za pomoc z każdym stylem oraz Zchiza za stworzenie i administrowanie najfajniejszym serwerem w Polsce.

Joachim: Wielkie dzięki za rozmowę. Powodzenia w prowadzeniu reksio-cs.pl. Jakieś parę słów na koniec wywiadu?

Wojtek: W zasadzie wszystko co chciałem już powiedziałem. Pozdrawiam użytkowników ITBeta!

Joachim: Trzymaj się, hej :-)
#87682 przez Fallen
Pt, 23 sie 2013, 10:26
nono ładny wywiadzik i reklama dla serwera. btw gdzie ta sonda jest,bo nie mogę znaleźć
#87683 przez utolek
Pt, 23 sie 2013, 11:06
Elegancki wywiadzik ale też szukam gdzie można zagłosować, i nie mogę zlokalizować.
#88358 przez itbeta
Cz, 26 wrz 2013, 22:16
Cześć,

Wreszcie, głosowanie zostało już otwarte! Reksio-cs.pl bierze udział w losowaniu o nagrodę główną, zagłosuj na swoją sieć! Swój głos oddajemy w temacie http://itbeta.pl/poznaj-historie-sieci-serwerow-glosowanie-t-1532.html

Życzymy powodzenia! :)

-- Dodano 26 wrz 2013, o 21:16 --

Głosowanie już niebawem zostanie zakończone! Pomóż swojej sieci wygrać nagrodę główną! :)